8 Kasım 2012 Perşembe

Fringe S05E05 // An Origin Story

Malumunuz pek sevgili dizimiz Fringe'in son sezonundayız. S04E19 Letters of Transit ile başlayan Observer istilasındaki "Cesur Yeni Dünya'mızda" geçen distopya hikayesi bu sezon tüm öykünün odağı. Paralel evrenler, Walternate ve Kızıl Olivia çoktan tarihe karıştı; belki finale anılar saati kapsamında geri dönerler diye düşünüyorum; özellikle de son bölümle gelişen olaylardan sonra.


Esasen çok da tempolu bir şekilde başlamadık yeni sezona. Hikayenin odağında yıllar sonra uyanıp yeni düzene karşı uyum sağlamaya ve savaşmaya başlayan ebeveynlerine yol gösteren Etta vardı. Pek çok izleyici kendisini antipatik bulmuş, şahsen ben epey ısınmıştım.

Hatırlatmama gerek yok herhalde, spoiler bölgesine geçiyoruz.

Hoşlanmadığım konu Walter'ın kehribar kapladığı laboratuvarında ulusa seslendiği "kasetleri bul planı oluştur" hikayesi. Biraz zorlasak hortkuluk avı diyebiliriz bu işe. Neyse ki son iki bölümdür olayın seyri oldukça iyi noktaya geldi, zira final sezonunu "kaset bulmaca" oyununa çevirmek gerçekten fazla kolaya kaçmak olurdu.


Etta nefret objesi Observer Windmark tarafından öldürüldü -nedense illa ki karşımıza tekrar çıkacak diye düşünüyorum, hatta Peter'ın yeni güçleri sayesinde bu sefer hikayedeki "kurtarılan çocuk" kendisi değil Etta olabilir ve bu da yeni bir evrenler arası savaşı tetikleyebilir. "All has happened before it will be happen again" demezsem çatlarım bu noktada. Ya da daha normal düşünürsek Windmark'ın kızı son anda oradan ışınlayıp iyileştirerek ileride koz olarak kullanması da muhtemel.

Peter'ın gelecekten gelen kargoyu sabote etmek için yakaladıkları Observer'ı manipule ettiğini sanması, ve aslında onun sadece bir sineğin hareketlerine odaklandığının ortaya çıkması insan ırkının acizliğini en iyi ortaya koyan sahnelerden biriydi dizide. Güç ve zekalarının temelinin teknoloji olduğunu anlayıp o bende olsaydı neler yapardım dediği anda Peter'ın kaderi de belli olmuştu zaten. Madem öyle dizinin yeni sezonu başlamadan Comic Con'a katılan Peter yani Joshua Jackson'ın bir resmini paylaşayım:


Tanıdık geldi mi? Peter Observer'ın ense kökünden o aygıtı söktüğü anda aklıma ilk gelen bu oldu açıkçası. Foreshadowing'i önden vermişler haberimiz yokmuş. :)

Aygıt Peter'ın ense köküne yerleşir yerleşmez haliyle çeşitli olasılıklar aklıma geldi hemen paylaşayım:

- Bir çok bilimkurgu filminde oluşan paradoks burada da karşımıza çıkıyor. Orijinal adıyla Bootstrap Paradox. Tıpkı John Connor'ın gelecekten babasını yollayıp kendini doğurtması, Skynet'in gelecekten yolladığı parçayla oluşması gibi Peter da bir Observer'ın aygıtını kendisine takarak ilk Observer oluyor. (Bölümün ismi de bunu doğruluyor)

- Hepimiz aygıt yerleştiğinde Peter'ın saçlarının dökülmesini, duygusuzlaşmasını ve tipinin kaymasını bekledik mi, elbette. Şimdilik böyle bir şey olmadı ama olacak mı, aşkın gücü vs'ye bağlamazlarsa muhtemelen evet.

- Bu olay gerçekleşince aklıma gelen ilk konu haliyle şuydu: September Peter mı? Yoksa September Peter'a sadık sağ kolu mu?

- September hep bir hata yaptığını söylüyordu. Peki hata olan diğer evrendeki Walter'ın dikkatini dağıtması mıydı yoksa gölde boğulmak üzere olan Peter'ı kurtarması mı?

- Peter dönüşüme iyi niyetle başladı ama muhtemelen giderek güçleri artacak ve zamanda dolaşmaya da başlayacak, bu durumda başta kızını kurtarmak üzere pek çok noktaya müdahale etmesi muhtemel. a) Her şey kontrolden çıkınca September aracılığı ile kendisini yok ettirmek istedi b) September kendisi, ama o zaman kendini çizginin başında ölürse en bela paradoks oluşur sanmıyorum c) Kendini yok ettirmek değil de temiz bir başlangıç istedi ama işler sarpa sardı, en sanmadığım bu işte.


Bence September (bu durumda Peter'a sadık oluyor kendisi, ya da Peter onu yarattı; ilerleyen bölümlerde September'ın saçlı ve normal halini görebiliriz) Peter'ı zaman çizgisinden silmek üzere görevlendirilmişti ancak bunu başaramadı, ve olaylar giderek günümüzdeki halini aldı.

Ayrıca o ense kökündeki şeyi çıkarttığında Observer ölüyordu, muhtemelen Peter'ın da o aygıtı çıkarma şansı yok. Diyelim ki mutlu son oldu, temiz hava Peter'a zarar verecek mi, tipi kayacak mı, Alp Er Tunga öldü mü?


Bu kısmın dışında S05E04'te ilk sezonlardaki bir Fringe vakasını kullanmaları dizideki konumlanmanın değişimi açısından çok hoştu. Göreceli bakarsak bu sefer onlar "düzen" karşıtı ve "kötü" olanlar; ilk düzlemde onlar çözen konumundayken şimdi zaman kazanmak için vaka yaratanlar onlar oluyor. Hayatta insanların konumlarının değişmesi açısından da güzel referanslar.

Ve Walter, elektrik yiyip gülmeye devam ettiği sahne uzun zamandır en güldüğüm şeydi. Şu adamı onurlandırın artık insanlar, John Noble rocks.

18 Ocak 2013'te Fringe'e veda ediyoruz, çok umutlanmamaya çalışıyorum zira n sayıda teori yazıp da Lost'ta yaşadığımız düş kırıklığı hala aklımda. Bundan ötürü sakin sakin bekleyip mümkün mertebe güzel ve biraz da duygulu bir finalle dizinin bitmesi temennim, dedem ol Walter.



Son olarak bir ara vakit bulunca tekrar izleyeceğim S04E14'te Peter ve September arasında önemli bir konuşma geçiyordu. Peter September'ın zihnine girmişti ve orada sorulara cevap bulmaya çalışıyordu. (Sanırım September vurulmuştu) Aralarındaki konuşma şimdi daha anlamlı olabilir.

Teorisi olan paylaşsın lütfen, ya da daha önceki bölümlerde yakaladığı detaylar varsa merak ediyorum.

Neyse daha fazla kafayı yemeden yazıyı bitiriyorum, hatta kaçtım:)


3 yorum:

  1. Walterin kasetlerle ilgili videosunu gorunce aklima Lost'un Dharma Initiative Orientation videolari geldi. Yapimci J.J. Abrams ne de olsa. teorilere gelirsek, Peter ilk observer olabilir ama bu observerlar bildigim kadariyla gelecekten geliyorlar, tahminimce 100-200 yil sonradan yani. Bolumlerin birinde September anlatmisti sanirim kendi zamanlarindaki dunyada kaynaklari tuketmisler onun icin gecmise donmek icin ugrasiyorlarmis nitekim de basardilar. eger Peter ilk observersa ve observerlar bu kadar uzak bi gelecektense peterin simdiden observera donusmesi biraz mantik hatasi gibi olur sanki. cunku bu yillar icerisinde "evolution" olmali ki su an gordugumuz observerlar olussun. bu yuzden Peter'in o aleti kafasina takinca sadece "high-tech" ozellikleri kazanacagini umuyorum, zamanda hareket, dusunceleri okuyabilme, fiziksel guc gibi. ayrica peter in saclarinin dokulmesi veya duygularini kaybetmesi hem biraz onceki nedenden hem de butun bu ozelliklerin gelecekteki dunya kosullarina gore sekillenmis olmasindan dolayi sacma olur diye dusunuyorum. Her ne kadar garip bi durumda olsa da (anne babasinin kendinden en fazla 10 yas buyuk olmasi gibi)Etta'yi sevmistim, oldurduklerine sasirdim. neyse zaten sayili bolumler kaldi neyin ne oldugunu izleyip gorucez.

    YanıtlaSil
  2. Benim de sıkı bir Fringe hayranı olarak oldukça ilginç bir teorim var.HErkesin düşünmediği,gözden kaçırdığı ya da konduramadığı bir takım detaylar var diziyle ve gidişatla ilgili.Şu sıralarda setten gelen görüntülerde 1930-1940'lardan erkek ve kadın oyuncuların resimleri var.An itibariyle de 10.bölüm bitti ve 2 bölümlük finalin çekimine başlandı.Ayrıca Observerların teknolojilerinin dışında kıyafet,çanta,şapka tercihleri ellerine o teknoloji verilmeden aslında 30-40larda biçimlendirilmiş olma ihtimallerini arttırıyor.Ayrıca Walter daha ilk sezonda ışınlanma cihazını 1936 yılında geliştirmiş bir Alman bilimadamından bahsetmişti.Babasının arkadaşı olma ihtimali yüksek.Walterın babasının yaptığı deneyleri bence Walter geliştirip teleportation cihazını geliştirmiş olabilir..Bu işin altından finalde Walterın babası ve Nazi bilimi çıkabilir.Bence Observerlar da o dönemde Walterın babası tarafından üretildi ve zamanda yolculuk sayesinde geleceğe gidip teknolojiyi geliştirdiler...

    YanıtlaSil
  3. Çok değişik teorileriniz var :) bu yazıyı yazmana çok sevindim. Ben olay çözdükleri bölümleri çok seviyordum ne ara dizi bu hale geldi anlamadım. Ben de nedense etta ölmedi diye düşünüyorum ya da bir şekilde geri geleceğini. En çok merak ettiğimse Olivia'nın tepkisi. Dedem ol Walter lafına çok güldüm :)

    YanıtlaSil