6 Mayıs 2012 Pazar

Gittim, gördüm, bayıldım: The Avengers

Aylar süren bekleyişin sonunda cuma akşamı ilk iş The Avengers'a gittim. Sonuç? Tek kelimeyle harika.

Haliyle yazı filmle ilgili pek çok detay içerek bundan ötürü henüz izlemediyseniz, köprüden önceki son çıkış burası.


Malumunuz dev bir kadro ile karşı karşıyaydık ve her karaktere ayrı ayrı özen gösterilmiş; geri planda kalan kimse yoktu.

Bunun dışında film diğer Marvel filmlerine kıyasla en eğlenceli olanıydı ki Joss Whedon'un bunda etkisi haliyle büyük.

Film o kadar tempolu ve ilgi çekiciydi ki, ara geldiğinde ağzımdan elektrikler kesildi "Aaaaa"sı çıktı.


Öncelikle Loki çok leş bir kötüsün, biraz daha karizmatik olsana. Bu kadar "daddy issue" sahibi olması yeterince sıkıcıyken sözde zihinleri karıştıran pek zeki tanrımızı biraderi Thor hariç herkes gerek sözel gerek lafla rencide etmeyi başardı.

Maçın adamı tabii ki Hulk idi. Thor'a attığı yumruk ve Loki'yi yerden yere çarptığı sahneler en az Wolverine'in "Go fuck yourself" sahnesi kadar unutulmaz. İki sahnede de gülme krizi garanti.


Kötü bir çekim ama bu iki müthiş sahneyi buradan izleyebilirsiniz.

Mark Ruffalo bence Edward Norton'dan çok daha iyi bir Bruce Banner olmuş. Mimikleri müthişti, özellikle de sinirden her an patlamak üzere halini izlemek harikaydı.

Scarlett Johansson da işi ciddiye almış, Iron Man'de o kadar da dikkat çekmemişti ama bu filmde Black Widow olarak harikaydı. Loki'yi kandırdığı sahne çok iyiydi, en az Loki kadar ben de ilk kez kontrolünü kaybettiğini sandım.

Robert Downey Jr.,Iron Man olarak her zamanki gibi karizma her zamanki gibi "awesome". Bu adama ukala, kendini beğenmiş ve zeki olmak gerçekten yakışıyor. Zaten doğal hali de öyle gibi. Gene de Captain America kendisine bir kaç güzel ayar verdi. Ama ukala ve bencil olarak itham edilmesine karşın en büyük fedakarlık görevi de filmde kendisine aitti. Hulk'ın "ölümüne" sinirlenip kendisini dirilttiği sahne de ayrıca iyiydi. Bir de Black Sabbath tişörtü dikkatten kaçmasın, harika detaydı. (Konuyla ilgili şarkı: Black Sabbath - Iron Man)


Captain America çok da bayıldığım bir karakter değildir ama bu filmde o da gözüme pek delikanlı pek lider geldi. Tam anneler için ideal damat kendisi. "Yes, ma'am" der, bayramlarda elini öper kaynanasının. Pek efendi, pek düzgün çocuk. Tüm film boyunca denge unsuru olup patlayacak bomba ekibimizi birlikte tuttu.

Filmin ilk dakikasından pek sevdiğim Hawkeye'ın Loki'nin piyonu olmasına pek sinir oldum, ama neyse ki ikinci yarıda kendine geldi ve oklarını savurmaya başladı. Iron Man'in kendisine "Legolas" dediği sahnenin burada altını çizelim.



Thor gene Thor'du işte, saf ve güçlü Asgaard delikanlısı; her zamanki gibi kardeşinin hilelerini yiyerek çizgisini bozmadı hatta Loki bile "her zaman kanıyorsun" diye laf soktu.

Phil Coulson'ın ölümü çok dramatikti, Nick Fury kendisinin ölümünü kullanarak Avengers ekibini güzel hizaya getirdi. Az anasının gözü değilsin Nick bro.

Whedon, Avengers ekibinden birini öldürmek vs gibi dramatizasyon olayına girmemiş, film mermi gibi başlayıp mermi gibi gidiyor. Stark kulesinde sadece "A" harfinin kalması hoştu.


Ve en gülümseten anlardan biri filmin sonlarını doğru Stan Lee'nin "Amerikada uzaylı istilası mı, hayatta inanmam" diyerek göründüğü sahneydi.

Film bitip jenerik girdiğinde artık seyircinin Marvel geleneğine alıştığını gördük, nerdeyse kimse yerinden kalkmadı ve gelecek sahneyi bekledi. Sahnedeki "dünyalılar çok cesur, asla boyun eğmiyorlar" muhabbeti bayık olsa da bilgi olsun gördüğümüz büyük kötü "Thanos". Kendisi galaktik ırktan bir yarı tanrı.



Bu kadar spoiler yazdığım yazıyı okuduysanız haliyle filme gitmişsinizdir ama gene de yazmadan edemeyeceğim, açık ara en iyi Marvel filmiydi gitmeyen görmeyen kalmasın. IMDB'ye göre Box Office'te şimdiden $200M dolar hasılat yapmış.

Bir de filmi Dark Knight serisi ile karşılaştırıp, "böyle uyarlama olmaz ki yeaa, Dark Knight süper tamam mı" diye çığıranlar var. Bu filmleri kıyaslamak hakikaten elma-armut metaforunun ötesinde alakasız bir iş.


Son olarak kişisel ödüllerimi de vereyim:

Gönüllerin Şampiyonu Ödülü: Tabii ki Hulk
Franz Beckenbauer Ödülü: Captain America (Kaiser gibi yönetti çocuk ekipleri)
Sen Konuş Biz Dinleyelim Ödülü: Iron Man
En İyi Yumruk Yeme Ödülü: Thor
En İyi Yere Çarpılma Ödülü: Loki
Bir Yastıkta Kocayın Ödülü: Black Widow & Hawkeye
Kalbimizdesin Ödülü: Paul Coulson
Az Çakal Değilsin Ödülü: Nick Fury

Bir güncelleme, ben kaçırmışım; tüm jeneriklerin en sonunda bu sahne çıkıyormuş:
("Onlar da insan")
Kişisel not: Sürekli "harika" kelimesini kullanmışım, ne yapayım "harika" film işte!

Ve aklıma takılan soru: Şu Loki'yi birine benzetiyorum ve bulamıyorum, çıldıracağım; sizce kim olabilir?



2 yorum:

  1. Spoiler seven az sayıda insandan biriyim herhalde. Her BSG bölümü öncesi bir arkadaşımla ne kadar spoiler bulabilirsek okurduk.
    Bunu da izlemeden okudum yazıyı ama sorun yok bence. Tek sorunum 3D değil de 2D sinema gösteriminin olup olmadığı.

    YanıtlaSil
  2. mesut özile benziyor loki

    YanıtlaSil