2 Şubat 2013 Cumartesi

Kek Hikayeleri

Tabii ya sadece filmler ve kitaplar nereye kadar. Bir süredir pek sevdiğim bir hobi edindim kendime: Kek yapmak.

Küçük ve sevimli oldukları için muffin yapmayı özellikle seviyorum. Siz de benim gibi acemiyseniz önce hazır kek karışımlarıyla başlayabilirsiniz. Dr. Oetker'inki güzel, tavsiye ederim.


Haliyle denemeler sırasında bazı "komplikasyonlar" ile karşılaşabiliyorsunuz, bunlar sonucunda öğrendiklerim:

- Malzemeye kıyamayıp muffin kağıtlarını asla tepeleme doldurmayın. Çok kabarırlar ve böylece kekler hem şekilsiz olur hem de dökülürler. Kağıdın yarısını biraz geçmek yeterli. Eğer fazla malzemeniz kaldıysa bir kağıt daha kullanın tarifte 12 adet diyor diye illa 12 tane yapmanız gerekmez.

- "Kekim pişti mi" sorusuna cevap bulmanın en basit yolu kürdan testi. Pişirme sürenizin sonuna geldiğinizde (yaklaşık 20 dk) bir kürdanı keklerden birine batırın. Eğer kürdan temiz çıktıysa Muffinleri fırından çıkartabilirsiniz.

- Tarifinize benmari usulu erimiş çikolata* ya da nutella vb gibi likit bir ek yapacaksanız şunu unutmayın ki asla tam katılaşmayacaktır. Bu sebepten kürdanınız da çikolata izleri olabilir bu pişmediği anlamına gelmez.
* Benmari usulu: Bir kaba çikolatanızı koyun, bu kabı da kaynar suyun içine oturtun. Yavaş yavaş çikolata eriyecektir.

- Üstleri daha çıtır olsun istiyorsanız keklerin üzerine incecik yağ sürebilirsiniz.

-  Hazır kek tariflerinde karışım için su konması tavsiye edilir, aynı oranda süt koymayı deneyin çok daha lezzetli oluyor. Normal hamurda da mutlaka biraz süt ekliyorum.

- Normal hamur hazırlarken kuru malzemeleri ayrı, sıvı malzemeleri ayrı karıştırın ve en son birbirine ekleyin. Ve mutlaka aynı yöne doğru karıştırın. Böylece kek hamuru homojen olacak ve her yanı eşit pişecektir.

- Damla çikolata, fındık, ceviz vb gibi süslemeleri hamurun içine karıştırmayın. Fırına atmadan en son eşit oranda keklerinizin üzerine serpin.


Hazır hamurla kıvamı tutturmayı başardığınızda çekinmeyin ve hamuru kendiniz hazırlamayı deneyin. :)

Bu tarifi internetten buldum ve denedim, oldukça lezzetli oldu. Bu baz muffin hamuru tarifi. İçine çikolata, ceviz, portakal kabuğu vb gibi aklınıza gelen her şeyi koyup değişik tatlar yaratabilirsiniz.

Tarifin bulunduğu adrese buradan ulaşabilirsiniz. Takip ettiğim bir blog, bir çok güzel tarif var.

Baz Muffin Hamuru Tarifi: (12 adet) 
Pişirme Süresi: 20 dk

  • 250 gr. un (8 yemek kaşığı tepeleme un)
  • 150 gr. toz şeker (1 su bardağı)
  • 2 yumurta
  • 3 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 100 ml. sıvı yağ (1 kahve fincanından biraz fazla)
  • 150 ml. yoğurt (1 su bardağı)
  • Muffin kek kalıbı 
Hindistan cevizli muffin yapmak için: 50 gr. hindistancevizi
Tarçın ve üzümlü muffin yapmak için: 2 çay kaşığı toz tarçın ve 75 gr. kuru üzüm
Çikolata parçacıklı muffin yapmak için: 100 gr. damla çikolata
Çikolatalı hamur yapmak için: Yarım paket istediğinize göre sütlü/bitter çikolatayı eritip hamura ekleyin. Daha güçlü bir tat istiyorsanız kakao da kullanabilirsiniz. Daha yoğun çikolata tadı için 0,75 paket kullanın.


3 yorum:

  1. biri de bana ev hediyesi olarak muffin kapları alacaktı ama nerdeeee... kendi kendime aldım hıh :)

    YanıtlaSil
  2. Ah be canım kafa yok ki bu şahısta... :)

    YanıtlaSil
  3. Süper bayıldım, fırınım olduğunda pişireyim de beni biraz hamarat sansınlar :))

    YanıtlaSil