30 Nisan 2012 Pazartesi

The Raid: Redemption // Serbuan Maut


Sevgili vurdulu kırdılı filmsever, gününüz bugün. Umuyorum ki eğer İstanbul Film Festivalinde seyretmediyseniz bu yazıyı okuduktan sonra bu filmi izlemeye karar vereceksiniz. 2011 Endonezya-Amerika yapımı “The Raid”, son yıllardaki en çarpıcı aksiyon filmi. (Bu kadar da iddialıyım)


Jakarta varoşlarında en tehlikeli suikastçiler, katiller, uyuşturucu satıcıları, uyuşturucu bağımlıları, soyguncular ve bilumum suçlunun barındığı yıllardır polisin sayısız denemesine karşın içeri giremediği bir apartman vardır. Apartmanı bu hiyerarşideki en güçlü kişi olan Tama isimli bir uyuşturucu baronu yönetmektedir. 20 kişilik bir Swat ekibi bu apartmanı basarak baronu yakalamakla görevlendirilir. Tahmin edeceğiniz gibi ekibin işi hiç ama hiç kolay olmayacaktır. Üstüne üstlük baron bu baskından haberdardır ve ekibimize özel sürprizleri hazırlamıştır bile.

Film adeta tabanca gibi nerdeyse bir kaç konuşma sahnesi dışında temposu bir an bile düşmüyor. Hapkido stilinde nefis dövüş sahneleri izliyorsunuz. Tekme tokadından, beyzbol sopasına, bıçağından, buzdolabına her şey bir savaş aleti.


Yalnız altını çizmeliyim “saf aksiyon” filmlerinde genelde pek konu olmaz. Oysa ki The Raid’de açıkça anlatılmasa da yavaş yavaş parçaları birleştirdiğiniz bir konuyu da takip ediyorsunuz. Ayrıca bazı çekimler o kadar başarılı ki siz de apartmana girmiş ekiple aynı gözle operasyonu seyredebiliyorsunuz.

Oldboy tadında nefis bir kaç sahne dışında filmin sonlarına doğru öyle bir dövüş sahnesi vardı ki tüm sinema sahne bitiminde tezahürat yapıp alkış tuttu. (Ben de tabii ki ekibin içindeydim)


Filmin başrol karakteri Rama'yı canlandıran genç oyuncu Iko Uwais muhtelemen daha bir çok filmde karşımıza çıkacak. Şimdiden hakkında yeni bir Jet Li, yeni bir Tony Jaa geliyor yorumları çıkmaya başladı bile. Ancak gönlümün oscarı tabii ki iki numaralı kötü adam atom karınca Yayan Ruhian yani Mad Dog'a gidiyor. (İzleyenler anlar)


Özetle, sanırım şu ana kadar yazdığım yazılar içinde hiçbir filmi bu kadar tavsiye etmemiştim, eğer dövüş sanatları ile ilgiliyseniz ve en hakikisinden bir aksiyon filmi izlemek istiyorsanız gözünüzü bile kırpmadan The Raid’i izleyeceğinize eminim.

Filmin sonunda gelen deşarj olmuş pamuk gibi his de cabası. Adeta doğal bir antidepresan. :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder