1 Mayıs 2012 Salı

Inception Soundtrack

2010 yılında sinema açısından başıma gelen en güzel şeydi Inception. O yıl bir sürü filmi büyük bir merakla bekleyip sonrasında hepsinin fos çıktığını hatırlıyorum. Inception'dan çıktığımızda ise resmen loto kazanmış gibi mutluydum, en sonunda eli yüzü düzgün tam da istediğim gibi bir film izlemiştim.

Inception kritiği yapmak için kesinlikle ayrı ve uzun bir yazı gerekli. İkinci kez izleyip ilk sefere göre çok daha keyif almanın mümkün olduğu nadir filmlerden biri zira. Film boyunca kah bilinçaltı travmaları çözüyor, kah beynin çeşitli katmanlarında yavaş yavaş aşağı inerek bir yolculuk yapıyorsunuz.


Film unutulmaz bir çok sahne içeriyordu, ancak bu unutulmaz etkiyi Christopher Nolan'ın yönetmenlik başarısı dışında perçinleyen bir şey daha vardı: Müzikler.

Hans Zimmer, Nolan ile epeydir ortaklığına devam ediyor. The Last Samurai, Gladiator, Pirates of Caribbean, The Dark Knight, The Lion King ve sayısız önemli filmin müziğine imza atmış bir isim. Ve bence Inception Soundtrack en iyi yapıtlarından biri.


Unutulmaz Dream is Collapsing, devamı niteliğinde Dream Within A Dream, adeta bir Clint Mansell bestesi havası taşıyan One Simple Idea,  filmin sembol parçası Edith Piaf - Non, Je Ne Regrette Rien'i duyabileceğiniz Waiting for a Train ve albümün müthiş kapanışı Time ilk aklıma gelen parçalar. Zaten albümün yarısını saydım.

Filmin müziğinin çıkış teması Edith Piaf'ın parçası. Filmin imzası olmuş melodi Je Ne Regrette Rien'in yavaşlatılması temasıyla oluşturulmuş. (Rüyadaki katmanlara inildikçe zamanın yavaşladığını hatırlayın)


Şu da bir gerçek ki Zimmer'in kullandığı etkileyici ve sert tonlar pek çok müzisyene ilham verdi. Mesela son zamanlardaki fragman ve film müziklerini incelerseniz pek çok yerde Hans Zimmer-vari sert tonları duyabilirsiniz. 90'lı yıllara ait soundtrackleri dinlediğinizde müzikal değişimi daha çarpıcı şekilde görmeniz mümkün.

Müzik değişiyor, gelişiyor ve Hans Zimmer de buna yön veren önemli isimlerden biri.


Parça Listesi:
1- Half Remembered Dream
2- We Built Our Own World
3- Dream is Collapsing
4- Radical Notion
5- Old Souls
6- 528491
7- Mombassa
8- One Simple Idea
9- Dream Within A Dream
10- Waiting For A Train
11- Paradox
12- Time


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder